Verschil tussen allergie en intolerantie - Test Your Intolerance Netherlands

Je hebt altijd wel iemand in de vriendenkring zitten die allergisch is voor iets, ook is er meestal wel iemand te vinden die een intolerantie heeft voor bepaalde voedingsmiddelen. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar dit beeld klopt niet helemaal. Er zitten namelijk wel degelijk verschillen tussen beide vormen. Dit gaan we eens beter bekijken.

Allergie

Bij sommige mensen zal het afweersysteem niet zo goed reageren op de eiwitten die ze binnen krijgen: je krijgt dan ook een allergische reactie. De eiwitten kunnen zorgen voor een allergeen, dit is de reactie. Zo kan pinda-eiwit een trigger zijn voor de reactie. Als iemand met een pinda-allergie een nootje eet dan zal hij hier echt veel last van krijgen. Je lichaam gaat dan aan de slag om antistoffen aan te maken. Dit is de redend dat je die nare klachten kunt krijgen na het eten van iets verkeerds. Er zijn heel wat soorten allergieën op te noemen, je hebt tenslotte ook heel wat dingen die je kunt eten. Echter zien we wel dat het voornamelijk de noten en de gluten zijn, dit zijn de meest voorkomende.

Een intolerantie

Een intolerantie is echt iets anders, dit is namelijk een niet-allergische reactie op het eten wat je binnen krijgt. Het afweersysteem zal dan ook geen rol meer hierin spelen. Een intolerantie kan komen door bijvoorbeeld een missend enzym. Dit is het geval bij zuivel, ook wel de lactose intolerantie. Hierbij zal iemand te weinig lactase aanmaken (een enzym die de melksuikers onder handen neemt) en wordt niet alle lactose gebruikt die in het lichaam komt. Dit zal zorgen voor veel gassen in het lichaam, diarree en buikpijn. Een intolerantie kan ook nog eens komen door andere stoffen uit het eten